Nie ma nic lepszego niż ciepły, łagodny klimat, cudne widoki, uspokajający odgłos cykad, zapach pól pełnych lawendy, zdrowa i wykwintna kuchnia pełna ziół oraz – co najważniejsze – bardzo przyjazne wina.

Provence (prowansalski) nazwa pochodzi od francuskiego wina produkowanego w regionie Prowansji , w południowej Francji . Rzymianie nazywali ten obszar Nostra Provincia ("nasze województwo"), skąd pochodzi jego nazwa.

Wino produkowano w tym regionie przez okres co najmniej 2600 lat, odkąd starożytni Grecy założyli miasto Marsylia w 600 r pne. W całej historii regionu, uprawy winorośli i produkcja wina była pod wpływem oddziaływania kultur, które przebywały w Prowansji, do których należeli starożytni Grekowie, Rzymianie, Gallowie i Katalończycy.

Prowansja jest to region rozpościerający się od Camarque, przez Lazurowe Wybrzeże aż do Nicei, słynie z dobrych win zarówno białych jak i czerwonych. Jednak specjalnością tego miejsca są wina różowe.
Coraz większą popularność cieszą się szczepy Cabernet Sauvignon, Syrah i Mourverde. Miejscowi winiarze ciągle doskonalą techniki uprawy winorośli i wyrobu wina. Znawcy wina przyrównują ich smak do tego z rejonu Bordeaux. Jednak mniej zróżnicowany klimat powoduje, że wina z różnych roczników nie różnią się znacznie od siebie (tak jak to bywa w przypadku win z Bordeaux).
W klasie AC (Appellation Contrôlée) wyróżnia się:
Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence, Bandol, Bellet, Cassis, Palette.